Nasze inicjatywy

MUZEUM GAZOWNI WARSZAWSKIEJ

Fundacja prowadzi i zarządza nowo zrewitalizowanym Muzeum Gazowni Warszawskiej. Od października 2022 r. dla zwiedzających dostępna jest sala historyczna w której znajdują się liczące nawet 120 lat zabytki techniki, które obrazują zwiedzającym wygląd i działanie dawnej gazowni.
Druga część wystawy składa się z nowoczesnych systemów interaktywnych, które przybliżają proces powstawania gazu w ówczesnej gazowni oraz jego zastosowania w gospodarce czy przemyśle. MGW oferuje także warsztaty i zajęcia edukacyjne.

MALI
WIELCY
ODKRYWCY

Mali Wielcy Odkrywcy to inicjatywa naszej Fundacji, która skierowana jest do placówek przedszkolnych mających swoją siedzibę na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Celem programu jest propagowanie edukacji przez zachęcanie dzieci do przeprowadzania doświadczeń.
Dla uczestników programu przygotowano trzy naukowe tygodnie dotyczące: światła, magnetyzmu oraz wody. Materiały dotyczące każdego z tematów mogą być realizowane przez dwa miesiące, co umożliwia efektywne zaplanowanie pracy. Patronat honorowy nad programem objęli Minister Edukacji i Nauki oraz Ośrodek Rozwoju Edukacji. Wszystkie najważniejsze informacje o programie Mali Wielcy Odkrywcy można znaleźć na stronie www.maliwielcyodkrywcy.pl

RACHUNEK
WDZIĘCZNOŚCI PGNiG

RACHUNEK WDZIĘCZNOŚCI Z PGNiG OD, ŚCWiN i UDSKiOR
Rachunek wdzięczności to wsparcie dla bohaterów polskiej historii w wysokości do 900 zł miesięcznie za gaz kupiony od PGNiG.
 Program jest obecnie skierowany do dwóch grup docelowych: Powstańców Warszawskich oraz Górników z Kopalni „Wujek”.

EKOczynni – PROGRAM ARCHIWALNY

Program EKOczynni był skierowany do szkół ponadpodstawowych. Jego celem była edukacja ekologiczna młodzieży, kształtowanie proekologicznych postaw wśród uczniów oraz wsparcie inicjatyw szkolnych związanych z ochroną środowiska. Programowi towarzyszyły konkursy, w których wzięły udział zespoły szkolne nadzorowane przez nauczyciela. Tym, co wyróżniało projekty w obu edycjach, była możliwość wprowadzenia realnych zmian, które poprawią kondycję środowiska. Program zakończył się w 2022 roku.

BYĆ JAK
IGNACY

Historia nauki to historia wybitnych osób, których odwaga i determinacja zmieniły świat. Fundacja PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza od lat wspiera działania propagujące naukę i edukację. Dzięki akcji „Być jak Ignacy” mamy nadzieję przekonać dzieci i młodzież, że pełni pasji ludzie rozpoczynający przygodę z nauką byli dokładnie tacy jak oni. W każdym dziecku drzemią wielkie możliwości. Potrzeba tylko dobrych wzorców, skutecznej motywacji i inspirujących historii, by dodać mu odwagi i zachęcić do poznawania świata.

MOBILNE LABORATORIUM BYĆ JAK IGNACY

Autobus „Być jak Ignacy” jest mobilną strefą edukacyjno-naukową wyposażoną w stanowiska wewnątrz oraz strefę pokazów specjalnych odbywających się w namiocie przed autobusem. Nasz autobus zabierze dzieci i młodzież w prawdziwą podróż pełną eksperymentów i niezapomnianych doświadczeń.

ENERGIA Z MIODU

Pasieka na terenie dawnej Gazowni Warszawskiej składa się z 25 rodzin pszczelich. W 2021 r. planujemy uzupełnić ją o kolejne 5 rodzin, a także rozszerzyć jej możliwości o pozyskiwanie cennego propolisu. Planujemy utworzyć ścieżkę edukacyjną, dzięki której będzie można zapoznać się z życiem pszczół oraz ich znaczeniem dla społeczności. Fundacja dba także o pasiekę, którą prowadzi wspólnie z PGNiG Termika, a znajduje się ona na terenie EC Siekierki.

ROZGRZEWAMY POLSKIE SERCA – PROGRAM ARCHIWALNY

Celem Programu Rozgrzewamy Polskie Serca było wspieranie inicjatyw działających na rzecz integracji lokalnej społeczności wokół: kultury, tradycji, wydarzenia lub pamięci historycznej. Podejmowane inicjatywy budowały kapitał społeczny na lokalnym poziomie. Program zakończył się w 2022 roku.

INŻYNIEROWIE PRZYSZŁOŚCI

„Inżynierowie Przyszłości” to ogólnopolski program dla nauczycieli i uczniów, którzy pragną realizować ciekawe, ambitne i innowacyjne projekty edukacyjne w szeroko pojętej tematyce dotyczącej energii, z uwzględnieniem przynajmniej jednego z obszarów nauki: fizyki, chemii, energetyki, ekologii i ochrony środowiska. Wszystkie informacje o programie znajdziecie na www.inzynierowie-przyszlosci.pl