„Rodzice i dzieci, Powietrze bez śmieci”

Blisko 1000 szkół i 170 gmin przystąpiło do ekologicznej kampanii edukacyjnej „Rodzice i dzieci, Powietrze bez śmieci”!

Kampania edukacyjna „Rodzice i dzieci, Powietrze bez śmieci” spotkała się bardzo dużym zainteresowaniem. Najwięcej uczestników zgłosiło się do programu na Śląsku, w Małopolsce i na Mazowszu – czyli z regionów, gdzie problem z jakością powietrza jest największy. W kolejnym etapie zarówno szkoły, jak i gminy powalczą o atrakcyjne nagrody. Wygrana zależy od stopnia zaangażowania mieszkańców regionu.

Dla wszystkich szkół, które zgłosiły się do programu, Fundacja PGNiG przygotowała tak zwane ANTYSMOGBOXY, czyli specjalne zestawy edukacyjne ze scenariuszami lekcji oraz pomysłami na doświadczenia i eksperymenty naukowe dla klas I-III.

Na ich podstawie do 27 kwietnia 2018 r. nauczyciele przeprowadzą serię pięciu lekcji ekologicznych, poświęconych zanieczyszczeniom powietrza i sposobom na walkę z nimi.

Następnie organizatorzy na podstawie m.in. zaangażowania uczniów i innowacyjności w prowadzeniu zajęć wybiorą autorów najlepszych i najbardziej kreatywnych lekcji. Każda z trzech zwycięskich szkół otrzyma warte 30 tys. zł nowoczesne wyposażenie dla pracowni przyrodniczych.

170 gmin, które zgłosiły się do programu walczy o atrakcyjną nagrodę – wybudowanie przez Fundacje Naukowej Stacji Zabaw PGNiG. Do wygrania jest pięć tego typu stacji zabaw, a o wyborze gmin zadecyduje głosowanie internautów.

Głosowanie potrwa do 28 lutego 2018 r., a ostatnią zwycięską gminę poznamy 2 marca.

Więcej informacji o kampanii PGNiG można znaleźć na www.powietrzebezsmieci.pl lub na www.fb.com/PowietrzeBezSmieci