Wczoraj przedstawiciele naszej Fundacji – Prezes Karolina Dłuska i Członek Zarządu Jakub Rafalski wraz z Maciejem Małeckim – sekretarzem stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych, wzięli udział w konferencji w Krakowcu w obwodzie lwowskim na Ukrainie.

Darowizna w wysokości ponad 500 tys. zł, którą obecnie przekazujemy Fundacja Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej to już kolejne środki, które przeznaczamy wspólnie ze spółkami z PGNiG Grupa Kapitałowa na cel związany z rewitalizacją Kościoła św. Jakuba w Krakowcu Jest to projekt mający na celu zachowanie materialnych i niematerialnych śladów dziedzictwa narodowego, a także inicjatywa wspierająca kulturę, tradycję i historię.

Wizyta ta była również okazją do rozmów z Polakami mieszkającymi na Kresach, a także do spotkania z arcybiskupem M. Mokrzyckim metropolitą lwowskim i ks. J. Niklem proboszczem katedry we Lwowie. Podczas wizyty rozmawiano o niesieniu pomocy Polakom oraz o ważności ratowania pereł polskiej kultury na Kresach.