Dnia 18 maja br. o godz. 12.00 w Ratuszu Staromiejskim w Elblągu odbyła się uroczysta gala podsumowująca ogólnopolski konkurs upamiętniający 80. rocznicę przekształcenia Związku Walki Zbrojnej w Armię Krajową pt. „AK80 – Największa Podziemna Armia Europy”. Organizatorami konkursu były: Stowarzyszenie im. gen. bryg. Bolesława Nieczuja-Ostrowskiego, Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Oddział w Gdańsku oraz 4. Warmińsko-Mazurska Brygada Obrony Terytorialnej.

W Fundacji PGNiG głęboko wierzymy w to, że pamięć o historii i szacunek do Bohaterów mają istotny udział w przekazywaniu dobrych wzorców młodym pokoleniom. Od wielu lat wspieramy organizacje i inicjatywy podejmujące działania mające na celu poszerzanie wiedzy o naszym kraju, o naszych Bohaterach, o polskim podziemiu niepodległościowym, zwłaszcza o Armii Krajowej. Taką inicjatywą jest bez wątpienia zorganizowany konkurs „AK80 – Największa Podziemna Armia Europy”, który objęliśmy patronatem. Ogromnie cieszy fakt, że tak wielu młodych ludzi zaangażowało się w ten konkurs i przygotowało prace plastyczne oraz multimedialne, które w wyjątkowy i niezwykle wzruszający sposób pokazują to, jak młode pokolenie widzi patriotyzm – powiedziała prezes Fundacji PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza Karolina Dłuska.

Konkurs objęty został Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości, Patronatem Honorowym Ministra Obrony Narodowej, Ministra Edukacji i Nauki, Ministerstwa Aktywów Państwowych, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, Fundacji PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza, Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL a także patronatami Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej oraz Programu „Niepodległa”. Medialnym patronem wydarzenia jest TVP Historia.